henrikadamsson.se

Vårtradition

Kameran har legat på hyllan bra länge nu. Det har knappt blivit något fotograferat alls. Tid och fokus har investerats i personligt välmående, familj, hus och renoveringsprojekt. Det har räckt. Men nu när våren och solen är på gång fylls energikontot på lite allt eftersom.

Ja, det blev ju ett gömsle i år igen. Närmare bestämt den 4/4. Fast jag var lite sisådär sugen på det efter förra gången. Men det går ju att ändra på sig. Sen försöker jag få ihop en serie med närbilder att ställa ut, men skulle behöva lite kompletteringar.

I vanlig ordning var det träff vid informationscentralen kvällen innan. Ovant glest med folk. Sen var det bara jag som skulle sitta i gömsle, de två andra hade avbokat. Synd, men det är inte så konstigt idag. Gömsle nr 1 var bokat i år igen. Jag tyckte det var ett väldigt bra läge senast och hade förhoppningar på en fin solnedgång då jag tyckte vyn från 1:an var fantastisk då. Intressant nog var gömslena uppgraderade! Nr 1 och 2 var så pass stora att man kunde stå upp i dem, hade små fönster och även öppningar i golvnivå. Trevligt! Spännande nog hade just detta gömsle blåst omkull i stormen under torsdagen, men inget hade gått sönder.

Då det bara var jag som hade bokat var det lite fritt fram att ta något annat gömsle. Spanade in nr 5 vilket låg lite avskilt från de andra. Det var lite andra vyer därifrån och det fanns även luckor i golvnivå, fast det var inget gömsle man kunde stå i. Så jag ändrade mig till detta efter lite beslutsångest. Det blir något nytt tänkte jag.

Det fanns tre luckor vid golvet, så jag hällde ut min hink med korn ca 3-4 m rakt ut från dessa. Det kunde ju bli spännande och kanske någon bra bild tänkte jag.

Hem till brorsan, fixa lite och sedan sova. Klockan ringde tidigt och efter en halvtimmes bilfärd var jag framme.

Dagen i gömslet

Gömsle #5

På plats i femman. Lite kallt var det om tårna, annars rätt okej. Det tog inte speciellt lång tid innan fåglarna var på väg in. Det var full aktivitet med att hitta sitt ställe att landa på och vissa var glada och dansade hejvilt.

05:54 Nu kommer vi!

05:56 Morgondans

06:19 Mer dans

06:56 Salskrake


07:53 Blåsigt

08:25 Knölsvanen var först med att hitta mina korn

08:32 Tofsvipa

10:05 Ungtrana

11:03

11:19 Vind

11:33 Tittut!

11:48 Några på plats iaf

Efter att morgonen blivit förmiddag så hade det blivit lite segt. Fåglarna var lite reserverade av sig och rusade inte precis fram till gömslet utan höll såg på avstånd. Hade väl fått några närbilder från de lägre luckorna i gömslet men övergått till att göra lite långtidsexponeringar i ett försök att vara kreativ. Fåglarna är lite kinkiga med att luckor öppnas, även om man gör det väldigt försiktigt. Speciellt de nedre luckorna då de inte gick att skjuta åt sidan, utan man var tvungen att lyfta in dem. Lite dum konstruktion. Men en idé kläcktes. Jag var lite sugen på att sova och tänkte att jag kan öppna en lucka tillräckligt mycket, sova gott och sen kolla läget sen när jag vaknar. Det blir inga onödiga rörelser som fåglarna bör bli skrämda av.

12:14 Sovplats med utsikt

Jag låg och kikade ut genom öppningen och somnade faktiskt riktigt gott lite tranornas trumpetande. En och en halv timme senare vaknade jag till (och hade faktiskt sovit redigt gött). Några tranor kalasade gott på den hög med korn jag lagt några meter utanför min utsiktsplats på golvet. Det var knappt att jag behövde vakna till och röra mig, bara greppa kameran och börja fotografera.

13:56 Vaken igen

14:02 Lite halvbekvämt, men bra vy.

14:21 Nom nom

14:48 Ögonkontakt

Det var lite svårt att få fokus genom den springa jag hade öppnat. Dels för att marginalerna var små för klar sikt, sen är autofokusen lite kinkig med teleconvertern på. Men det gick att få fokus där jag ville ha den, oftast. Men det gällde att vara snabb och ha lite tur.

15:33 Bilderna med 300mm ger en annan känsla

Trana som trana, eller? De kanske är väldigt lika. Men i mängden finns det synnerligen några unika individer

15:40 Unik individ #1 Näbbform

Den här stackaren tyckte jag lite synd om. Inte bara då den inte var lika ståtlig som de andra med rak näbb, utan mest då den inte verkade kunna ha näbben helt stängd på grund av dess form. Borde vara svårt att plocka upp mindre föda.

15:53 Unik individ #2 De gula ögonen

Denne hade väldigt gula ögon, något som jag reagerade på och började jämföra med dess kompisar runtom. De allra flesta var tydligt orange eller lite blekt orange. Men ingen med så här tydligt gul ögonfärg. Ovanligt eller inte har jag ingen aning om. Men intressant och nytt för mig.

15:56 Kanadagås

16:05 Vyer

17:45

19:28 Nu drar vi

19:33 Sångsvan

Eftertankar

Ja det var det. Som sagt så är ingen av sittningarna den andra lik. Hade hoppats på en fin solnedgång som förra gången, men den uteblev. Däremot fick jag se och uppleva mycket annat nytt!

Antal bilder: 3341 st
Antal riktigt bra bilder: Tjae, 5 kanske.
Antal tranor: Störning, men ca 20k.
Mest använda fotoutrustning: D500 + 300/4 PF + TC-20. Funkar riktigt bra. Smidigt är det iaf.
Vattenkonsumtion : 1 L
Matkonsumtion: 1 pizza, 1 macka, chokladkaka
Sömn: Nästan 2 timmar, bra sådana dessutom
Toalettbesök: 3 st
Utomhustemperatur: -3 på morgonen, sen +8 på eftermiddagen kanske

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2022 henrikadamsson.se

Tema av Anders Norén