henrikadamsson.se

Trangömsle vid Hornborgasjön

En dag instängd i en låda och fotografera tranor på nära håll, detta fick jag i födelsedagspresent förra året. Häftig upplevelse, galenskap eller intressant socialt experiment? Vad det skulle bli av det visste jag inte innan då detta var helt nytt för mig. Men söndagen den 8/4 var det dags. 

Förberedelser

Efter bokning av gömslet fick jag hem information om vistelsen i gömslet samt ett hyresavtal att skriva under. Gömslena är ca 205 cm * 95 cm * 130 cm (mitthöjd). Det finns sex olika luckor att öppna för fotografering. I gömslet finns en hink med lock där man får uträtta sina behov i. Den får man tömma själv sen, spännande.

Lite grundläggande regler

 • Informationsträff 19:30 kvällen innan vistelsen som man måste gå på
 • Man måste vara i gömslet senast 04:30
 • Endast en lucka öppen åt gången och man får inte sticka ut objektiv eller något annat ur luckorna då det skrämmer fåglarna
 • All packning måste förvaras i gömslet
 • Man får endast gå ur gömslet när tillsyningsmannen ger klartecken. Annars blir det 2000 SEK i böter och får inte lov att komma tillbaka på tre år

Pratade med en del andra som suttit i dessa gömslen och tog del av deras tips. Jag har suttit i gömsle innan men bara kortare stunder och främst hemma i trädgården, så en hel dag i gömsle är något helt nytt för mig. Kände en viss oro inför att vara så begränsad till utrymmet och att det skulle bli tjatigt och uttråkande med alla tranor. Sen är gömslena är inte isolerade så det kan bli rätt kallt. Så därför bör man fundera lite extra på packningen.

Packning

 • Kameragrejer (tänker inte ens gå in på detaljer här)
 • Liggunderlag och sovsäck
 • Mer mat och vatten än nödvändigt
 • Batteripack
 • Pall
 • Ficklampa
 • Bok
 • Varma kläder i flera lager
 • Tom PET-flaska (planerade att undvika hinken!)

Kvällen innan

Vid 19:30 kvällen innan samlas alla som ska sitta i gömsle vid Hornborgasjöns informationscentral. Tillsyningsmannen Markus gick igenom hur det fungerar samt vilka regler som gäller. Det var bara jag och en dansk vid namn Sigge som skulle sitta i gömsle på söndagen. Jag trodde att gömslena var fullbokade hela säsongen, men tydligen är det inte sånt stort intresse för dem. Synd. Nuvarande gömslen är heller inte de bästa. Konstruktionen är inte optimal för fotografering och skicket kunde varit bättre. Nya gömslen diskuteras men blir nog färre till antalet i så fall.

En intressant historia från våren som tillsyningsmannen berättade. En kille hade bokat gömsle under första veckan denna säsongen. Det var -10 grader och han frös ordentligt när han fick komma ut ur gömslet. Dessutom var det bara något hundratal tranor i hela Hornborgasjön, han hade inte sett en enda. Det skulle inte bli fallet för mig. Gott om tranor och en fin väderprognos för morgondagen. Men känner en del för denne frusne stackare…

Nåväl, ca 20:30 fick vi skjuts med packningen ut till gömslena. De som har använt gömslena under dagen fick lov att komma ut och städa i ordning dem. Jag fick en hink med mat att sprida ut efter eget tycke runt gömslet, lade ut några större högar här och var. Tror inte det spelade någon roll alls. Sen gjorde jag ordning i gömslet. Lade ut liggunderlag och gjorde mig hemmastadd. Ställde in all packning förutom kameraryggsäcken som fick hänga med mig tillbaka sen. Traktor med spridare kom och spred ut mat till tranorna överallt. Hade dörren öppen och det skvätte in en del i gömslet. Så det fick jag ta och städa med en gång, suck.

Mysigt och städat

Med det klart finns det två alternativ. Antingen stanna kvar och sova över i gömslet eller komma tillbaka senare. Det enda kravet är att man måste vara i gömslet senast 04:30. Istället för att åka hemifrån Mullsjö med strax över en timmes restid nattade jag över hos min kompis Johannes som bor i närheten. Blev 20 minuters restid istället.

Dagen i gömslet

03:00 ringde alarmet. Jag kokade kaffe och värmde min broccolisoppa. Socialiserade lite med Johannes som var vaken och som skulle jobba natt imorgon. Tog på mig rejält med kläder. Underställ, tröja, byxor, termobyxor och dunjacka.

Framme vid trandansen var det nästan helt mörkt. Det lös lite i någon husbil och tranorna skränade ute i sjön. Jag följde vägen ut till gömslena och hörde tofsvipornas tv-spelsliknande läte utmed vägen.

04:15 Gömsle nr 6

Var framme med 15 minuter tillgodo. Tog lite bilder på gömslet och omgivningen innan jag gick in och haspade för dörren vid 04:30. Det var mörkt men inte så kallt som jag hade förväntat mig. Öppnade en av luckorna mot vattnet och kikade runt. Efter en stund kunde jag urskilja vita fåglar ute i vattnet. Det var sångsvanarna som kom först. Tiden gick rätt fort här och jag upplevde att det bara gick 30 minuter efter detta som jag började se tranor flyga in.

05:52 Ljuset börjar komma

06:05 Tranorna flyger in. Gömsle 1, 2 och 3 i förgrunden.

07:31 Tranornas skrän

Det började komma in mycket tranor nu. De flesta höll till vid vattnet och var hyfsat nära. Åt andra håll var fåglarna fortfarande en bit bort.

07:51 Kaffepaus

08:17 Tranorna är nu mycket nära gömslet. Lätt beskuren bild med 300mm brännvidd.

08:47 Sångsvan, obeskuren bild på 600mm

Allt eftersom fick jag ta av mig kläderna för att inte bli för varm. Men tårna frös jag om trots vinterstövlar och tjocka strumpor. Lade i ett par värmare för att bli av med det lyxproblemet.

Fram till klockan 12 ägnade jag åt fotografering. Följde ljuset och letade efter kompositioner och händelser, kollade vad som hände åt de olika hållen och testade lite olika fototekniker. Käkade sen lite mat och vilade innan jag fortsatte igen. Vid 13 kände jag att det var bäst att sova. Ljuset ute var inget speciellt och det hände inte något anmärkningsvärt. Ska det sovas så var det nu som gällde kände jag.

Vaknade efter 15 någon gång, ingen kvalitetssömn direkt. Tog det lite lugnt och åt lite. Har under dagen lärt mig att öppna luckorna stor försiktighet för att inte skrämma tranorna. Nu när jag inte rört mig i gömslet och gjort ljud från mig var de precis utanför. Jag sköt upp en av luckorna åt öster för att kolla läget, max 2 meter från gömslet står en trana vänd mot mig. Den blundar ibland och viker ned näbben utmed halsen. Den är trött och är emellanåt helt stilla. Jag fotograferar den genom den smala öppningen utan att den märker mig. Ett väldigt speciellt ögonblick jag kommer att minnas!

16:01 Den trötta tranan, 70mm brännvidd.

17:04 Här bor jag

17:12 Lite varmt. Notera det kreativa förvaringen av jacka och stövlar i taket.

Tranorna var nu vid gömslets yttervägg och letade mat. Då de hade huvudet lågt ned utmed väggen kunde de inte se mig alls vilket gjorde det väldigt lätt att få fina detaljbilder.

18:41 En tranas fjäderdräkt. Obeskuren bild på 600mm

Det hade nu stundtals blivit rätt glest mellan fåglarna. Att endast få med en trana på bild var nu fullt möjligt. Jag hade koll mot horisonten och väntade på tillfälle när någon trana stod ensam.

18:17 Klia, så skönt!

Ca 20 minuter efter att solen gått ned började många tranorna att bege sig iväg. Ytterligare 20 minuter senare hade närmare 80% flugit iväg.

20:01 Mätt och glad trana på väg ut i sjön

20:07 Dagens slut

Vid ca 20:30 kom tillsyningsmannen och gav klartecken på att jag kunde komma ut. Hade redan packat i ordning allt, kvar återstod att städa gömslet. Hinken hade jag bara använt som papperskorg tack vare PET-flaskan. Gömslena var redo för nya hyresgäster och tråkigt nog var det bara ett gömsle bokat. Resterade stod tomma, men nästa år tar jag nog och fyller upp ett av dem igen.

Reflektioner

Vistelsen
Det var inga konstigheter det här. Tiden gick fort och jag kände att jag inte riktigt hunnit med allt, hur det nu går i hop sig. Broccolisoppan hade jag inte ens rört så mat fanns det över. Vistelsen i gömslet var verkligen inte jobbig, lite omständlig p.g.a utrymmet men om man kan packa lite smartare och förvara packningen lite bättre i gömslet går det att förbättra. Sen beror detta på hur man är som person och hur stor eller liten kropp man har fått. Mängden packning spelar ju också sin roll. Jag fick flytta om packningen flera gånger för att kunna använda alla gluggar på ett bra sätt.

Fotograferingen
Inte ens 5% av bilderna är tagna med trebensstativ. Det använde jag bara när det var mörkt och när jag lekte med långa exponeringar. Annars använde jag enbensstativ eller fotograferade på frihand. Min kamerautrustning är väldigt lätt och smidig så ibland var frihand lättare. Så har man ingen tung utrustning är det smidigast att lämna trebensstativet hemma.

Annat
En intressant och trevlig effekt av vistelsen kände jag tydligt dagen efter. Känslan av att vara avstressad. Det var som om stresskontot var tömt, vilket var mycket ovant men otroligt skönt. Som deltagare i livet och dessutom förälder är det något som är ovanligt. 

Intressant information
Antal bilder: 2 700 st
Antal riktigt bra bilder: I alla fall 5 st
Antal tranor: 24 500 st
Mest använda fotoutrustning: D500 + 300/4 PF
Mest värdefulla övriga utrustning: Pall, liggunderlag, lampa, batteripack, spännband
Vattenkonsumtion : 1,5 L
Matkonsumtion: 2 äpplen, 1 banan, 1 pizza, 3 chokladbollar
Sömn: Ca 2 timmar av ganska dålig kvalitet
Toalettbesök: 3 st
Utomhustemperatur: 4C på morgonen, 17C på dagen
Antal tråkiga minuter: 0

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2022 henrikadamsson.se

Tema av Anders Norén