henrikadamsson.se

Trandansen 2021

Hade försökt få med lite mer intressenter på detta spektakel men det blev lite sisådär med det. Svågern hade bokat men ställde in sedan. Tråkigt, men vi får satsa på nästa år!

Gömsle nr 1

Gömsle nr 1 blev det i år. Samma plats jag var på för två år sedan, men ett helt annat gömsle. Standarden var mycket hög må jag säga! Lyxutrustningen innefattar hyllor, en låda att sitta på, en fast ”toalett”, fönster med spegelglas, gott om utrymme men inte minst ståhöjd. Istället för de vanliga luckorna som man får skjuta upp var det tygstrutar (heter det så?) som man fick sätta runt objektivet. Det var nog isolerat också. Inte illa minsann.

Jag ser er, ni ser inte mig.
En tygstrut?

Denna gången utgick jag hemifrån vilket innebar väckning kl 03:00 och ungefär en timmes bilfärd. Bäst ur pandemiperspektiv och så får man med sig nybryggt kaffe, men jag var redigt trött. Sov inte så jättebra och natten innan hade jag varit vaken lite väl länge. Väl framme i och installerad i gömslet tänkte jag att det inte var någon ide att sitta uppe och vänta då jag sett fåglarna komma in flera gånger innan och dessutom var det för mörkt för att fotografera. Så jag lade mig och sov.

Vad ni var tidiga i år!

En och en halv timme senare var det fullt med tranor runtom gömslet. Förra gången tog det nästan till lunchtid innan de kom så nära! Det är olika helt enkelt och jag hade väl missat lite av morgonljuset kände jag. Men jäklar va gött det var att ta igen sig.

God morgon!
Kaffedax med ståhöjd!

Tidigare gånger har jag samlat på mig ett gäng rätt bra detaljbilder på tranorna. Jag var ute efter att försöka komplettera den serien lite, men annars hade jag inte någon direkt plan. Om tillfälle ges hade jag gära fått fler solnedgångsbilder, men väderprognosen hade sagt nej. Bestämt nej.

Men multiexponeringar har jag annars varit sugen på att praktisera mera. Har sett att vissa skapar väldigt intressanta bilder med den tekniken. Faktum är att jag testade göra några av förra årets bilder i datorn. Lite blandat resultat tyckte jag, men att göra dem direkt i kameran lockar mig mer. Så det trixade jag med under större delen av dagen och blev överraskat nöjd när jag nu har kollat in resultatet.

Multiexponering #1
Multiexponering #2
Multiexponering #3

Eftertankar

Lite trött och smått opepp denna gång. Opepp kanske är orsakat av pandemiskiten som ställer till allt möjligt? Tröttheten har jag själv att skylla däremot. Men det var kul och värt besväret som vanligt.

Gömslet har jag några tankar om. Det var ju betydligt större och bekvämare än de tidigare jag varit i. Men de där tygstrutarna kom jag inte riktigt överens med. Har man större optik kanske de är bättre. Vinden tag i dem ordentligt vilket slängde objektivet hit och dit, blir jobbigt att fotografera och risk för oskarpa bilder. Då man i princip enbart ser genom kameran så hade jag mindre koll på vad som hände runtomkring. Visst fanns det fönster att kolla ut genom, men de satt en bit ovanför vissa av tygstrutarna så jag hade behövt ändra min position för att kolla läget. Nä, så de andra gömslena hade jag bättre översikt i. Jag är väl mer en luckkille en än tygstrutskille. Men de höll mig nog mer dold än vad luckorna gör.

Vindfylld tygstrut

Vädret var halvklart hela dagen förutom på sena eftermiddagen då det började blåsa ordentligt, ca 13 m/s. Det ryckte lite i gömslet, men väldigt lite med tanke på vindstyrkan. Stabilt byggt. Sen kom det även en skvätt regn innan det var dax att avsluta dagen.

Mys i vinden

Antal bilder: 2106 st
Antal riktigt bra bilder: Har nog ca 10 stycken som jag känner mig riktigt nöjd med.
Antal tranor: Ca 17480 st
Mest använda fotoutrustning: Som alltid D500:an och 300/4 PF
Vattenkonsumtion : 1,5 L, och en halvliter kaffe.
Matkonsumtion: 1 pizza, 1 macka, 4 st chokladbollar.
Sömn: En skön men lite halvdan timme på morgonen. Sedan var det nog en djupare vila under dagen.
Toalettbesök: 3 st
Utomhustemperatur: Glömde notera detta. Men någon minusgrad på morgonen och sisådär 6 grader på dagen kanske. 13 m/s vind gjorde säkert sitt så det blev kallare.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2022 henrikadamsson.se

Tema av Anders Norén