henrikadamsson.se

Månen 7 dagar

Lite bortglömt material från den 14 januari i år.

Det var kallt som sjutton och till en början tyckte jag att det var snäppet lugnare atmosfär denna gången. Men jag blev sedan varse om att det snarare var tvärt om. Närbilderna saknar den där skärpan som annars är trevlig att få. Det var lite mer utmaning att processera materialet lagom. Min vanliga uppskärpning skapade spännande artefakte, men i slutändan fick jag nog till det hyfsat.


Panoramabild

Rupes recta

Den här har jag varit sugen på ett tag. ”Rupes recta” på latin, ”straight wall” på engelska och jag antar ”raka väggen” på svenska. Låter ofta rätt fånigt på svenska. Hur som helst är den 110 km lång och 240-300m hög. Sen är det egentligen ingen vägg utan snarare en brant sluttning vars bredd varierar mellan 2-3 km

Plato och Vallis Alpes

Om man kunde få bättre bilder på Plato. Otroligt fascinerande att se skuggorna från kraterns kant falla ned över kratergolvet och visa dess form. Sen finns det en en fåra i Vallis Alpes som jag gärna vill åt också. Men det kan nog behövas ett annat verktyg för det misstänker jag.

Montes Apenninus

Slutligen en bild på den 600 km långa bergskedjan som pryder kanten på Mare Imbrium.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2022 henrikadamsson.se

Tema av Anders Norén