henrikadamsson.se

Månen 17 dagar

Nu den 25/11 kom det äntligen en lucka i den gråa massan ovanför våra huvuden. Tog tillfället i akt och provkörde min nyinförskaffade refraktor lite grann. Gick finfint tills månen kom och förstörde, men det var ju väntat. Däremot hade jag en grej som inte använts. Den kamera som jag har för guidning – ZWO ASI 120MM – vilket också är ett bra verktyg för att få fram månens detaljer.

Mare Tranquillitatis med ZWO ASI120MM

Sensorn är 1/3″ som i kombination med ett 8″ newtonteleskop med 1000mm brännvidd blir en rätt tajt vy. Genast bestämde jag mig för att det är lika bra att göra ett panorama för att få en bild med alla gottiga detaljer.

Gjorde det ganska enkelt. Använde tillverkarens egna mjukvara för att filma. 1000 frames per ruta, 3 rutor på bredden och 5 på höjden. Sen lite vanligt mockel med stackning och skärpa för att slutligen läggas ihop till ett panorama i Photoshop.

Panorama med 15 st bilder. Klicka in och se i full storlek.

Med det gjort var det dax för närbilder. Använde en 2,5x Powermate och letade efter kratrar längs terminatorn som fångade mitt intresse. De mest iögonfallande kände jag till sedan innan, men jag fick upp ögonen för några nya.

Månen stod högt på himlen och det var riktigt kallt, så atmosfären var mer stilla än den varit på länge. Hade nog kunnat ta några bilder med min 5x Powermate också men jag var rätt nöjd och frusen så det fick vara.

Messier & Messier A i Mare Fecunditatis

Janssen, Fabricius & Metius

Hercules, Atlas & Posidonius

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2022 henrikadamsson.se

Tema av Anders Norén