henrikadamsson.se

M45 Plejaderna

Den senaste tiden har jag kanske varit lite väl ambitiös med de tekniska bitarna. Har lagt ned större delen av teleskoptiden på att försöka förstå och få saker och ting att fungera tillsammans, något som det förvisso blivit en hel del framgång med, men det har inte blivit mycket fotograferat. Inget alls faktiskt.

Det var hög tid att lägga tekniken åt sidan för ett tag och göra det som jag vill göra – fotografera. Ingen guidning, ingen fjärrstyrning och inget större krångel heller.


Valde att fotografera Plejaderna då den är ljusstark och passar en omoddad kamera rätt bra. Ett litet problem var att synfältet är lite för tajt för min uppsättning med kamera och teleskop. Fick således göra två bilder som jag sedan sammanfogade. 

Ett annat lite större problem är att monteringen går på batteri. Ett batteri som inte räcker speciellt länge, ca 2 timmar kanske. Så det blir inte så mycket exponeringsdata vid varje tillfälle. Speciellt inte när man börjar lite för tidigt och får med för mycket ljusföroreningar. Har ingen bra lösning att lindra det problemet i bildprocesseringen. Men ett nätaggregat löser ju i alla fall driftproblemet. 

Resultatet är väl okej. Ser att det finns förbättringspotential och vet några sätt att göra förbättringar. Mycket ligger på att jag får till de tekniska bitarna. Sen finns det mycket att lära i bildprocesseringen också.


Skywatcher 200 PDS
Skywatcher HEQ5-PRO
Nikon D500
Ca 4 timmars exponering

 

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2022 henrikadamsson.se

Tema av Anders Norén