henrikadamsson.se

M42 och lite om Siril

I somras fick jag för mig, efter att ha tänkt länge på det, att slänga ut Windows och gå över till Linux. Med detta ingår också att byta ut och lära sig nya applikationer. Inget Photoshop, Lightroom, DeepSkyStacker osv.

För att börja kolla på applikationer för astrofoto behövdes lite data att kunna jobba med. Att använda någon annans intresserar mig inte utan jag vill ha min egen. Så på vinterns (typ andra) stjärnklara kväll över huvud taget satte jag äntligen igång teleskopet. Det har faktiskt stått redo på vår nya altan övertäckt med lite värme under hela vintern. Men inget lämpligt väder.

Så denna gången var det bara att justera polinställningen något och köra igång! Riktigt gött!

Siril

Nu ville jag stacka ihop min data, så som jag tidigare gjort i DeepSkyStacker, och den applikationen jag hittade för detta ändamål var Siril. Siril kan inte bara stacka och utföra kalibrering, utan också göra en del redigering likt den som görs i PixInsight. Så sägs det i alla fall.

Tog något försök att förstå arbetsflödet i Siril, men det gick vägen till sist. Sen fanns det med ett script som man kan använda sig av att stacka ihop alla sina bilder. Funka utmärkt!

Det man får börja med först att konvertera sina filer till .fits. Siril jobbar bara med dessa. Tacksamt nog finns det en konverteringsfunktion i programmet.
Efter detta behöver man definera sin arbetskatalog, här kan man också skapa mappar för lights, biases, darks och flats. Scriptet man kör letar efter respektive filer i dessa mappar. Kör man sedan scriptet visar det sin output till en log så man rätt smidigt kan hänga med lite på vad det gör.

Väl klart så finns det en ny fin fil, result.tif att börja redigera.

Jag följde dessa instruktioner för att komma igång.


Utrustning

Skywatcher ED80 + 0,85x flattener/reducer
HEQ5-pro
Nikon D500


Exponering

150x30sek lights@ISO400, 23 darks, 34 bias, 50 flats
Totalt: 1 tim 15 min exponering


Processering
Siril, GIMP, ART

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2022 henrikadamsson.se

Tema av Anders Norén