henrikadamsson.se

M31 Andromedagalaxen

Den första ordentliga testkörning av Sky-watcher ED80. Jag hade inte så mycket tid att fotografera då månen steg upp redan 20:15. Lyckligtvis fick jag tid att sätta upp grejerna och göra en fin polinställning i god tid innan mörkret kom. Ett litet problem är att det saknas lite anslutningar till teleskopet för att kunna rotera kameran. Kameran gängas på teleskopet och blir således låst i ett läge. Kompositionen blir helt enkelt vad den blir.

Väl mörkt rattade jag in M31. Det är ju en av de lättare objekten som inte behöver så mycket tid för ett bra resultat, framförallt med en vanlig systemkamera. Kompositionen blev tursamt nog det jag önskat!

Exponering på 90 sekunder

Gjorde en 30 sekunder lång exponering. Såg klockrent ut. Ökade på till 90 sekunder och det såg lika bra ut, det fick duga. Kameran fick klicka på medans jag gjorde annat och sen när månen kom så pass högt att ljuset störde plockade jag in grejerna. Skönt att kunna åstadkomma något utan att det blir alldeles för sent.

Efter en del pill med stackning och redigering blev det en hyfsad bild. Faktiskt mer detaljrik än jag trodde på de dryga två timmarna. Hade stöd av Trevor Jones från AstroBackyard med redigeringen.

Med på bild är också Andromedas satellitgalaxer M32 (till vänster) och M110 (nere till höger)


Utrustning

Skywatcher ED80 + 0,85x flattener/reducer
HEQ5-pro
Nikon D500


Exponering

95x90sek lights@ISO1600, 23 darks, 49 bias, 46 flats
Totalt: 2 tim 22 min exponering


Processering
DeepSkyStacker, Adobe Photoshop, Adobe Photoshop Lightroom

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2022 henrikadamsson.se

Tema av Anders Norén