henrikadamsson.se

M13 Herkuleshopen

Mellan stjärnorna Vega och Arcturus finns stjärnbilden Herkules och där finns denna klotformade stjärnhop. Samlingen med de hundratusentals stjärnorna uppskattas vara mellan 12-13 miljarder år gammal, nästan lika gammal som universum! Samlingen är ca 25 100 ljusår bort och 160 ljusår i diameter. Ännu längre bort, ca 64 miljoner ljusår, finns galaxen NGC 6207. Den kan urskiljas strax uppe till höger i bild.


Många faktorer råkade stämma den 11/2. Jag var astrofotosugen, tidsmässiga förutsättningar fanns och inte minst var vädret bra. Helt knäppt ju!

M13 i stjärnbilden Herkules

Jag ställde ut teleskopet i god tid och provkörde en del på Orionnebulosan medans jag väntade på att M13 skulle bli synlig över den nordöstra horisonten. Fixade även till en del av justeringsbilderna så det var avklarat. Det dröjde tills ca 23:30 innan jag kunde köra igång. Dels var det rätt disigt norröver sen fanns det en del träd i vägen. Men totalt blev det väl ca fyra timmars exponeringstid, kunde blivit mer men jag har bara batteridrift på kameran och den håller inte hela natten.På morgonen blev jag väckt lite extra tidigt, vilket passade rätt bra för en gångs skull. Jag hann gå ut och byta batteri och få ca en halvtimme exponering till innan det blev för ljust. Innan avfärd till skola och jobb så hann jag även med de sista justeringsbilderna.


Skywatcher ED80
Skywatcher HEQ5-PRO
0,85x reducer/flattener
Nikon D500
Ca 4 timmars exponering

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2022 henrikadamsson.se

Tema av Anders Norén