henrikadamsson.se

M101 Vindsnurregalaxen

En sällsynt händelse denna tiden på året, klart väder! På en helg dessutom. Så i fredags 16/3 utformade jag en plan för helgen.

  1. Markarians kedja med galaxerna M84 och M86 samt lite annat skoj.
    Det primära målet för helgen. Lite svårfotograferat då dessa passerar över grannens hus och sedan försvinner bakom träden. Avsaknaden av filter mot ljusföroreningar gör himlen rätt svår att få till. Dessutom blir det nog inte så mycket tid på detta objekt som krävs, men bäst att passa på då den kommer att försvinna mer och mer. Sen blir det alldeles för tajt för en kamera med APS-C-sensor. Får använda D800:an här för att få med allt skoj i samma bildruta.
  2. Bodes galax M81 och Cigarrgalaxen M82
    Alternativ två. Betydligt mer tillgängligt då dessa två nästan ligger rakt upp på himlen. Så länge batterierna räcker går det att få många timmar på dessa. Passar utmärkt att köra med D500:an.
  3. M3 eller någon annan stjärnhop i östlig riktning
    Om allt annat skiter sig tänkte jag fotografera något lättare och lite tråkigare kanske. En lättillgänglig stjärnhop får duga så plockar jag något i alla fall.

Hittills har det varit meckigt att få upp allting utan att något krånglar men känner att det börjar gå bättre. Man behöver arbeta upp en rutin som fungerar så man slipper stå ute och förbanna sig själv över valet av hobby. Men man blir klokare för var gång.

En del av Markarians kedja

Det gick rätt smidigt att få in Markarians kedja i synfältet, men det såg inte speciellt bra ut. I mitten av bilden ser stjärnorna ut att vara ur fokus och i mot kanterna syns väldigt tydlig koma. Tydlig nackdel med att ha en fullformatssensor och dessutom vara utan komakorrektor. Pillade lite med fokuseringen men fick inte till det. Alla ljusstarka stjärnor såg hemska ut men tyckte att galaxerna blev hyfsat detaljerade. Inte helt säker på vad som gick fel, men i efterhand måste jag missat att låsa fokuseraren eller något. Gick på Bodes galax och Cigarrgalaxen istället.

Bodes galax och Cigarrgalaxen

Fick in galaxerna fint i bilden och tyckte att fokusen satt bra. Då de var väldigt högt på himlen stod teleskopet nästan vertikalt. Körde D800:an här av ren lathet då det verkade fungera bra, bara att beskära bilderna lite sen tänkte jag. Gick in i värmen, kollade på tv och tog en kopp kaffe. Gick ut igen efter en stund för att kolla så att allt fungerade. Det gjorde det inte…

Teleskopet hade gått emot stativet p.g.a det var så vertikalt. Några bilder hade jag fått, men långt ifrån tillräckligt. Suck.
Att lösa detta hade jag varken tid eller tålamod med. Försökte ratta in M3 bara för att få till något, men blev bara mer trött allting. Krångel och kyla är ingen bra kombination. Det blev att bära in allting i garaget och planera för morgondagen istället.

Valde M101 (Vindsnurregalaxen) som söndagens mål. Tänkte börja att använda en PC för styrning av teleskop då det behövs förr eller senare. Lika bra att få till bra rutiner där. Fick igång Stellarscope och Stellarium tillsammans med EQMOD och ASCOM på en gammal PC. Kopplade upp teleskopet med PC på garageuppfarten. PC:n stod fint i en plastlåda med lock och med en handduk i botten. Rattade in M101 och allt fungerade bra.

Helt plötsligt slutade monteringen att tracka. Inga felmeddelanden eller någonting, men jag hörde att motorn blev tystare istället för att göra sitt vanliga surr. Aktiverade trackningen igen men samma stopp hände igen efter några minuter. Då kopplade jag loss PC:n och använde handkontrollen som vanligt. Får testaköra ordentligt inne för att hitta felet. Kameran fick ett nytt batteri och jag gick till sängs hyfsat nöjd. Det gick ju inte så uselt som gårdagen i alla fall.

På morgonen gick jag upp lite extra tidigt. Satte i ett nytt batteri i kameran och tog kalibreringsbilderna. En snabbtitt i kameran visade att det gick rätt bra, men det drog in lite lätta moln en stund efter jag gick in på kvällen.


Exponering

130x60sek lights, 20 darks+bias+flats


Processering
DeepSkyStacker, Adobe Photoshop, Color Efex pro 4, Adobe Photoshop Lightroom

Föregående Inlägg

© 2022 henrikadamsson.se

Tema av Anders Norén