henrikadamsson.se

Hemmanätverket

En liten (eller ganska stor) avstickare från fotograferandet och istället gå in på lite teknikprojekt. Det är en stor svacka för foto just nu, men ett starkt uppsving för olika husprojekt, varav ett är få ordning på tekniken och nätverket.

Det som fanns innan projektets början var

  • Synology NAS 1815+
  • Synology DS212J + externa diskar
  • Raspberry Pi 2
  • Enklare windowsserver
  • Unifi AP Lite
  • Huawei 4G-router + antenn på vinden

NAS:arna samt de två datorerna stod på en hylla i förrådet. Routern och AP:n låg på en möbel i hobbyrummet och en kabel gick genom väggen till förrådet. Hobbyrummet agerade mest lagerlokal åt diverse bråte och hade något som kunde liknas vid en datorplats.

Nog är nog, dax att få ordning på detta rum! Så all bråte togs ut, det ritades en del i SketchUp. Visioner byggdes, planer ändrades och till slut blev det väldigt bra. Ett multifunktionsrum för tv-spel, träning, pyssel, foto och även två fina datorplatser. Sen gick ett rackskåp plats bakom entredörren. Det ska vi ta en närmare titt på här.

Hobbyrum slutgiltig version – vy 1
Hobbyrum slutgiltig version – vy 2
Toten 32U

Planen var först att ha ett litet rackskåp under bänkskivan, men efter att tänkte lite på framtiden insåg jag att det behövs ett större. Nytt är rätt kostsamt och begagnatmarknaden är inte gigantiskt. Men jag hittade till slut ett Toten 32U hos GG Serverparts som passade perfekt bakom dörren under elcentral och jordfelsbrytare. 1500 spänn + en tusing i frakt.

Flyttat in!

Efter att ha flytta in NAS, PCs, router samt satt upp kabellist och dragit lite nätverkskabel till TV- och datorväggen började det bli rätt bra ordning.

AP:n fick flytta ut i hallen istället vilket nästan ger täckning i hela huset samt ganska bra utomhus. Detta trots att den sitter nere i källaren, betydligt bättre än routerns inbyggda wifi.

Unifi AP Lite pryder taket

Senaste tillskottet är ett grenuttag, några rackhyllor och en patchpanel. Framtida plan är att komplettera skåpet med en poe-switch samt UPS. Vidare tänker jag börja bygga upp lite kameraövervakning samt komplettera med en AP för att öka täckningen utomhus.

Patchpanel på plats

Fortsättning följer…

Nästa Inlägg

© 2020 henrikadamsson.se

Tema av Anders Norén