henrikadamsson.se

Gömsle nr 1 vid Hornborgasjön

Det blev ett trangömsle i år igen. Suget fanns kvar och denna gången var det inga tankar om något socialt experiment. Jag visste att det är hur gött som helst att sitta instängd i en låda från morgon till kväll.

Förberedelser

Detta var ju så kul förra gången så jag har haft ett övertalningsarbete med att få med någon mer. Det hade ju varit kul tänkte jag. Fick till slut en Bengt till att nappa.
Annars är det inget nytt sedan förra gången förutom att det är fyra gömslen istället för sex. Jag tog nr ett denna gången för att få en annan vy över området.

Väderrapporten visade minusgrader och måttliga plusgrader hela dagen. Förra gången hade jag alldeles för mycket kläder med mig, men denna gången kommer det nog vara nödvändigt.

Kvällen innan

På sena eftermiddagen tog jag mitt pick och pack och åkte till min bror där jag skulle sova. Alternativet är ju att sova i gömslet och slippa transporten på morgonen. Men värme och en bekväm sovplats är ju trevligt. Väl installerad där åkte jag vidare till Hornborgasjön.

Som förra gången var det en obligatorisk genomgång av regler och förhållningssätt, inget nytt och inget konstigt sen förra gången. Vi fick vänta en stund innan det var dags att åka ut till gömslena. Det var bara jag och Bengt som hade bokat, så två av gömslena stod tomma. Så ville vi byta till något av de andra gick det bra, men vi var rätt nöjda med gömsle 1 och 4.

21:00 Kvällsöl vid gömsle #4

Efter att ha fått ordning i mitt gömsle gick jag bort till Bengt och socialiserade lite. Han skulle stanna kvar och sova i sitt gömsle medans jag åkte till min bror.

Dagen i gömslet

Telefonen sade god morgon kl 02:40. Den åkte ned i golvet på kvällen innan och tydligen blev kabeln skadad av fallet. Batteriet var laddat till 74%, attans. Jag som tänkte filma en del med den men det blir väl att lägga ned det projektet. Dessutom tänkte jag ta igen lite filmtittande. Hemma hos min bror finns inget med USB-C som man kan låna. Nåja, kaffe nästa. Det är ju faktiskt väldigt viktigt. Sen på med några lager kläder. Underställ, vanliga kläder och termobyxor och jacka. Tjocka strumpor, rejäla stövlar, mössa och vantar.

03:52 Månen på väg ner

Efter 30 minuter i bilen var jag framme. Tog med min packning och installerade det i gömslet, ingen frost på insidan och det går nog hålla sig varm där. Gick bort till Bengt med en flaska vatten som jag hade lovat att leverera. Han levde men hade frusit mycket och sovit sisådär. Det var väldigt frostigt i hans gömsle. Det låg inte nära vattnet som mitt gör, dessutom är det en kulle mellan gömslet och vattnet. Kanske spelar det roll för temperaturen? Vi snackade lite och klockan närmade sig fyra, jag gick tillbaka till mitt tillfälliga hem och passade på att fotografera den röda halvmånen, sen stängde jag dörren.

04:45 Fåglarna simmar in

Det var lite kyligt, så flera lager kläder var en bra plan. Fixade i ordning lite på förvaringen av mina grejer medans jag väntade på på fåglarna. På håll såg jag att sång- och knölsvan samt änder var på väg in.

05:29 Sångsvanarna närmar sig

Det drog in kall luft när en lucka var öppen, så jag tog det lite varsamt med det och bara kikade emellanåt. Fåglarnas läten kom närmare så småningom kom svanarna simmande förbi.

06:16 Soluppgång

06:20 Tranorna möter solen

Soluppgången en händelse att checka av. Jag visste när och var den skulle gå upp och hade kameran redo på stativet. Bilden i mitt huvud var en soluppgång med många inflygande tranor som siluetter, men många hade kommit innan och när solen väl gick upp var det inte så trafikerat i luften. Det var ändå en härlig stund. Jag såg att fåglarna blev på gott humör av solljuset.

07:06 Välförtjänt kaffepaus

07:29 Tranorna är väldigt nära

Efter att morgonljuset avtagit hade jag siktet inställt på när- och detaljbilder. Jag har en del sådana sen förra gången och vill komplettera med nya. Tranor var dock inte lika närgångna denna gången. Det var ju förvisso hälften så många, så det kanske inte var så konstigt. De är allmänt lite tveksamma till gömslena framförallt om man rör på sig en del, de snappar upp ljudet och är då lite försiktiga. Vid ett tillfälle råkade jag tappa mitt stativ så det dunsade i golvet. Vips tog alla tranor några steg tillbaka, klantigt.

Det blev lite frukost och sen en usel sovstund mellan 10-12. Jag drömde om tranor till råga på allt. Sen var det mycket av samma sysselsättning. Smyga upp lucka för lucka och kolla läget. Leta efter tranor som var nära eller som gjorde något intressant.

14:32 Vila med filmmys

Dagen rullade på men jag var rätt trött och vilade emellanåt. Telefonen var laddat med filmer som jag inte fått tummen ur att kolla på. Men med tanke på den ytterst begränsade batterikapaciteten blev det inget filmmaraton i alla fall.

19:55 Solnedgång

19:56 Hopp och dans

Solnedgången var nästa händelse att checka av. Den var helt magisk! Vilken vy jag hade! Solen glödde i fjärran och tranorna dansade hejvilt. Det rök emellanåt av grus i luften när tranorna grävde runt i den torra jorden efter mat.

Helt oväntat kom tillsyningsmannen tutande med sin bil och vi fick lov att lämna gömslet. Redan slut? Ja tydligen, det gick väldigt fort det sista.

Eftertankar

  • Jämfört med förra året så blev det helt andra typer av bilder.
  • Plus i kanten att jag tog med rikligt med kläder på mig.
  • Det var inte lika roligt som förra gången, men absolut inte tråkigt. Klart värt det.
  • Återbesök? Får se…
  • Två sittningar i gömsle. Mängder med material att göra något med. Dags att ta tag i det.

Intressant information
Antal bilder: 2 200 st (suck!)
Antal riktigt bra bilder: 10 denna gång kanske
Antal tranor: 11700 st
Mest använda fotoutrustning: D500 + 300/4 PF + TC-20
Vattenkonsumtion : 1 L
Matkonsumtion: 2 clementiner, 1 pizza, 6 chokladbollar
Sömn: 2 riktigt usla timmar
Toalettbesök: 3 st
Utomhustemperatur: Noterades ej. Men några minusgrader på morgonen, -6 kanske. 6 plusgrader på dagen gissningsvis. Termobyxor och jacka åkte av på eftermiddagen.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2022 henrikadamsson.se

Tema av Anders Norén