henrikadamsson.se

Fågelfoto i trädgården del 2

Experimentet med min fågelfotostation fortsätter och har fått några förbättringar. Förra uppsättningen var lite instabil och blev snabbt tråkig tyckte jag.

Förbättringar

  1. Fina och fotovänliga grenar och pinnar från skogen.
  2. Konstant påfyllning av talgbollar, hampafrön och krossade jordnötter. Lite äpplebitar bjuder jag på ibland också.
  3. Ett liggömsle, en riktigt bra grej jag ska skriva mer om sen!

När jag går ut ur ytterdörren kastar jag ett öga åt fågelmatningen. Ser ibland att det är någon ny där och mumsar. Har jag tid går jag då dit och lägger mig en stund så brukar besökarna snabbt komma tillbaka.

Mina gäster

Talgoxen, den mest frekventa matgästen.
1/1000s, f/5.6, ISO1600 @ 300mm
Blåmesen, lika frekvent som talgoxen.
1/1250s, f/5.6, ISO250 @ 300mm
Nötväckan är lite försiktigare av sig och brukar vanligtvis komma när blåmesarna och talgoxarna har kalas som bäst.
1/800s, f/5.6, ISO900 @ 300mm
Större hackspett har varit på besök flera gånger. Det märks om de varit framme då de är väldigt förtjusta i talgbollarna.
1/1000s, f/5,6, ISO1250 @ 300mm
Herr och fru koltrast kommer ibland. De är väl lite mer reserverade än övriga fåglar och tar gärna äpplebitarna.
1/1250s, f/8, ISO1100 @ 300mm
Grönsiska. Förvånandsvärt passiv fågel. Är gärna på ett och samma ställe utan att röra på sig för mycket.
1/1000, f/5.6, ISO1100 @ 300mm
Bofink. Inte helt vanlig besökare hos mig till en början.
1/1000s, f/5.6, ISO1400 @ 300mm
Rödhake. Denna lille rackare har jag väntat på. Men nu har den hittat hit.
1/1000, f/5.6, ISO1000 @ 300mm
Katten Doris. Mycket ovälkommen!
1/2000s, f/5.6, ISO900 @ 300mm

Lite lärdomar

Ditten och datten som jag vill dela med mig av har gett mig bättre bildresultat

Slutartid
Snabb som tusan är det som gäller. Även om fåglarna är på samma plats så sitter de inte still. Jag är gärna på 1/1000 eller snabbare. Hellre att jag kompromissar med ISO-talet än att sänka slutartiden.

Bländare
Min teleoptik har största bländare f/4 och är rätt skarp där. Men nedbländat till f/5.6 är det betydligt bättre, så om det inte är allt för mörkt har jag nedbländat en del. Bakgrunden är i många fall väldigt långt bort tack vare min långa bildvinkel, så den blir ändå väldigt suddig. Även här så kompromissar jag hellre med ISO-talet än att öppna bländaren för mycket.

ISO
Jag har ställt in kameran att automatiskt välja ISO-tal men bara upp till ISO1600. Någonstans där går min gräns för vad jag anser är okej brusnivå för dessa typer av bilder. Hellre att jag får en något underexponerad bild med snabb slutartid och bra skärpa.

Gömsle
Har ju varit den primära förbättringen (förutom konstant fågelmatning) som gjort det möjligt att göra bättre bilder. Komma nära utan att synas är riktigt fint. Bildvinkeln i liggömslet är väldigt låg vilket gör att det blir långt till bakgrunden och att jag får ett bättre perspektiv på fåglarna.

Nästa Inlägg

© 2022 henrikadamsson.se

Tema av Anders Norén