henrikadamsson.se

Bodes galax och Cigarrgalaxen

Bodes galax (M81) och Cigarrgalaxen (M82) är enligt mitt tycke ett riktigt fotogeniskt galaxpar. M81 är en spiralgalax som är ca 12 miljoner ljusår bort i stjärnbilden stora björnen. Den är med sina 90 000 ljusår i diameter ungefär hälften så stor som vår galax.

M82 återfinns också den ca 12 miljoner ljusår bort. Från vårt perspektiv är den platt och avlång, därav sitt namn. Tack vare interaktionen med sin granne M81 så rör det om rejält vätgasen vilket ger upphov till kraftig stjärnbildning.


Det går bra nu!
Jag har bråkat en hel del med min Stellarmate, blivit trött på den, försökt igen och så vidare. Men tack vare lite input från andra har jag kommit runt mina problem. Detta har låst upp en del dörrar och gjort det mycket lättare att komma igång. Polinställningen blir väldigt noggrann, platesolving gör det lätt att hitta rätt. Dessutom har jag fått igång guidningen med lite hjälp och även lånat en moddad 500D med extern strömförsörjning.

Det har varit rätt så skapligt väder på sistone, så teleskopet har fått bo utomhus väl skyddad under några jackor och lite presenning. På så vis har det varit lätt att köra igång. Jag har mer eller mindre bara kört igenom min polinställningsrutin och sedan gått in och skött resten via fjärr. Mycket smidigt med Stellarmate faktiskt, är riktigt kär i den där. Men vi tar mer Stellarmate och så i ett framtid inlägg.


Canon 500D mod
Sky-watcher ED80 + 0,85x Flattener/Reducer
HEQ5-PRO
CA 5 timmars exponeringstid

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2022 henrikadamsson.se

Tema av Anders Norén