henrikadamsson.se

46P/Wirtanen

En kortperiodisk komet med en omloppstid på 5,4 år. Relativt liten med en diameter på ca 1,6 km. Under den 16:e december passerar den som närmast jorden, bara 1,1 miljoner mil bort, och kommer därför att vara som mest ljusstark då.


Söndag kväll, klockan var 22 och det var dax att fundera på sängen. Konsulterade SMHIs väderrrapport den kommande veckan och såg till min förvåning att det visade klart…NU. Gick ut på trappen och kollade, det stämde faktiskt sånär som på några lätta moln. En stunds konflikt inombords. Jag borde ju sova, det är jobb imorgon och så ska barnen till skola och förskola. Morgonen brukar ju bli lite besvärlig med trötta barn och det blir ju inte lättare om man själv är trött… men samtidigt så ser det ju inte vädret speciellt optimistiskt ut framöver och jag skulle behöva få en komet fotograferad innan den försvinner. Så detta är nog enda chansen.

På med kläderna och ut med grejerna helt enkelt.

Menkar och 93 Ceti

Först en del letande och bärande av grejer. Borde verkligen ta mig tid och organisera mina grejer bättre. Efter lite kalibreringsproblem med monteringen och ett oväntat problem med fokuseraren så hoppade jag till den stjärna närmast 46P/Wirtanen. I detta fall den röda jätten Menkar i stjärnbilden Valfisken.

Jaha, suck…

Vägen från Menkar till 46P/Wirtanen var lite besvärlig. Fick hoppa från stjärna till stjärna samt gissa lite. Var på väg att ge upp men fick till slut in den i synfältet. Justerade exponeringen lite och var redo att fotografera på riktigt. Ryckte ur batteriet som satt i och ersatte det med ett nyladdat – Err. Gick in och hämtade ännu ett men fick samma resultat. Oroliga minuter men jag löste det. Så vad hände?

Jo. Ta inte ut batteriet när spegeln är uppfälld. Den fastnar då i detta läge tills man trycker på slutarknappen. Men det konstaterat och fixat så blev det ca 1,5 timmes fotograferat innan hustaket kom i synfältet.

Igång

Klockan blev 01:00, det var fortfarande klart och Orion stod högt. Så varför inte samla lite ljus på M42 också? Lät grejerna köra nattskift medans jag gick till sängs.

Morgonrutin: Ut med bil. In med teleskop.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2022 henrikadamsson.se

Tema av Anders Norén